Leren sneller te lezen: Zo doe je dat

Wat is nu eigenlijk het belang van snellezen? En hoe kun je oefenen om sneller te lezen zonder het verlies van tekstbegrip? Daar hebben we afgelopen week aandacht aan besteed.

Snel leren lezen is heel erg belangrijk. Wanneer kinderen snel kunnen lezen zal dat niet alleen bij de leeslessen te merken zijn, maar ook in de biologieles, bij de rekentoets of tijdens topografie. Snel lezen zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om de informatie te verwerken en eventuele vragen tijdens toetsen kan beantwoorden. Heel waardevol om hier extra aandacht aan te besteden dus!

Snel lezen helpt bij het concentreren

En wist je dat je afdwalende gedachten juist kunt voorkomen door sneller te lezen? Het blijkt voor veel kinderen en ouders wennen als we uitleggen dat het gebruik van je vinger of een pen je helpt bij het snellezen. Het zorgt namelijk niet alleen voor focus, maar het zorgt er ook voor dat je het tempo steeds op kunt voeren!

Het leren en afleren van gewoontes

Lastiger nog is het om je gewoontes af te leren. In groep 3 leer je alles hardop te lezen, pas later leer je om dit in je hoofd te doen. Voor snellezen moet je ook afleren hardop te lezen. Want je kunt nu eenmaal niet zo snel praten als dat je kunt lezen. Best lastig en heel veel oefenen dus.

Denk jij dat jou kind ook hulp kan gebruiken bij het sneller leren lezen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

Meer lezen:

In de krant: De Gooi- en Eemlander vroeg onze Vera van Leren en Groeien naar de effecten van de corona maatregelen

Bijles voor pubers: Leren plannen

Bijles met pubers deel 2: De roze olifant