Zo leert je kind beter lezen (+ bijles leren lezen)

Goed kunnen lezen is de basis van goed kunnen leren. Als je kind moeite heeft met lezen zal dit doorwerken in alle schoolvakken. Het lijkt vaak tot faalangst, weinig zelfvertrouwen en minder motivatie om te leren. Je wilt dus dat je kind goed kan lezen, maar hoe?

Om te beginnen valt er onderscheid te maken tussen technisch lezen en begrijpend lezen. Technisch lezen gaat over zinsopbouw, letters en klanken. Met begrijpend lezen wordt, zoals de term al aangeeft, meer gekeken naar wat de tekst wil vertellen.

Technisch leren lezen met LetterKlankStad

In het huidige onderwijs wordt de stap naar het scannende lezen erg snel gemaakt, door bijvoorbeeld het afnemen van tijdtoetsen. Er wordt vaak te weinig aandacht besteed aan de decodering en automatisering van het lezen bij kinderen. Bij Leren & Groeien maken wij gebruik van de methode LetterKlankStad. Hierbij wordt er gewerkt vanuit het geheel naar de kern. We beginnen bij het krijgen van inzicht in de opbouw, structuur en regels van de Nederlandse taal.

LetterKlankStad is anders dan alle andere leesmethodes. Er wordt gewerkt met kleur, vorm en ordening. Hierdoor ontstaat inzicht in de structuur en ordening van de letters en klanken van de Nederlandse taal. Je kind zal de woorden beter begrijpen en een goede basis krijgen. Uiteindelijk blijft het allerbelangrijkst dat je kind plezier krijgt in het lezen. En dat wordt vaak bereikt met veel oefenen.

Begrijpend leren lezen

Begrijpend lezen wordt vaak gezien als één van de moeilijkste onderdelen van het basis onderwijs. Als je kind geen goede resultaten haalt voor begrijpend lezen kan dit een aantal oorzaken hebben.

Eén van de oorzaken is dat er nog teveel aandacht gaat naar het lezen zelf (het technisch lezen). Als het lezen makkelijker gaat, kan namelijk alle aandacht gaan naar het begrijpen van de tekst.

Als je kind wel vlot leest, kan het zijn dat hij of zij onvoldoende woordenschat heeft.

Maar er is nog een mogelijkheid. Wanneer het technisch lezen en de woordenschat allebei voldoende zijn is het vaak de aanpak en het gebrek aan een stappenplan waar aan gewerkt moet worden. Als gevolg van tijdsdruk of bij een gebrek aan geduld lezen kinderen de vragen niet goed of proberen ze de vragen uit zichzelf te beantwoorden in plaats van het antwoord op de vraag in de tekst te zoeken. Door veel te oefenen is er gelukkig veel verbetering in de resultaten te behalen. Begrijpend lezen weegt namelijk zwaar in de schoolbeoordeling van kinderen.

Bijles om te leren lezen

Of het nu gaat om technisch lezen of begrijpend lezen, bij Leren & Groeien hebben wij altijd de juiste aanpak om je kind beter te leren lezen. Kijk voor meer informatie over bijles in leren lezen eens op onze bijlessen pagina. Of neem geheel vrijblijvend contact met ons op, om te kijken wat we voor jouw kind kunnen betekenen. Wij geven bijles in de regio’s Amstelveen Amstelland en ‘T Gooi.