5 feiten over faalangst bij kinderen (en waarom faalangsttraining helpt)

Faalangst klinkt voor mensen die zich er niks bij kunnen voorstellen vaak wat ongrijpbaar. En wat doe je met dingen die ongrijpbaar zijn? Die negeer je. En dat is nu net wat je bij kinderen met faalangst niet moet doen. Wij zetten vijf feiten over faalangst voor je op een rij en vertellen je waarom faalangsttraining helpt.

1. Er zijn verschillende soorten faalangst

Faalangst betekent niet bij iedereen hetzelfde. Grofweg kan je drie soorten faalangst uiteenzetten:

  • Cognitieve faalangst: Hierbij gaat het om de angst ‘slechte’ leerprestaties te laten zien. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om toetsen of huiswerk.
  • Sociale faalangst: Dit is de angst om afgewezen of slecht beoordeeld te worden en kan tot uiting komen wanneer een kind bijvoorbeeld een spreekbeurt moet geven, voor de klas moet voorlezen, of bij het maken van vrienden.
  • Motorische faalangst: De angst om fouten te maken bij het uitvoeren van lichamelijk handelen. Denk hierbij aan sport, de gymnastiekles of tekenen.

Deze verschillende faalangsten kunnen afzonderlijk bestaan, maar vaak overlappen ze elkaar. Bij jongeren kan bovendien ook het eigen uiterlijk aanleiding zijn tot faalangst.

2. Faalangst uit zich niet op één manier

Faalangst komt op verschillende manieren voor en kan zich uiten door heel uiteenlopend gedrag. Kinderen kunnen zichzelf gaan overschreeuwen, de clown uithangen of overdreven de slappe lach krijgen. Maar ook juist door het niet durven stellen van vragen of het krijgen van een black out.

3. Faalangst heeft een onderliggende katalysator

Het ene kind heeft meer aanleg voor het ontwikkelen van faalangst dan het andere, maar er is bijna altijd een onderliggende katalysator. Een belangrijke rol bij het wel of niet ontplooien van faalangst zijn de ervaringen van het kind. Kinderen met leerproblemen, zoals dyslexie, ADHD of beelddenkers, hebben dan ook een grotere kans op het ontwikkelen van faalangst. Maar ook bij kinderen met bijvoorbeeld een visuele disfunctie (geen goede samenwerking van de ogen) kan faalangst ontstaan. Een andere veel voorkomende katalysator is het gevoel van competitie. Kinderen die zich willen meten aan een broer of zus zijn vaak gevoeliger voor het ontwikkelen van faalangst.

4. Faalangst kan leiden tot niks doen of juist tot overwerken

Op de middelbare school kan faalangst tot uiting komen door het onderpresteren van een leerling. Omdat de angst bestaat om niet goed genoeg te presteren. De angst zorgt ervoor dat ze het liever niet proberen dan dat ze het verkeerd doen.

Andere leerlingen zullen door hun faalangst juist heel hard werken en onvoldoende afstand van hun schoolwerk nemen. Waardoor zij onvoldoende aan ontspanning toekomen. Zij zijn voortdurend bezig met hun prestaties en hebben altijd het gevoel dat het niet goed genoeg is.

5. Faalangst kan leiden tot dwangmatig gedrag

De angst om te falen zorgt bij sommige kinderen voor dwangmatige activiteiten als nagelbijten, continu dingen verplaatsen, om drie uur ‘s nachts gaan rennen, continu iets koken enzovoort. Ook een slaapprobleem komt veel voor bij kinderen met faalangst.

Vooral bij tieners kan faalangst ook leiden tot eetbuien. En helaas bestaan deze eetbuien bij angstige eters vaak uit die voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vet en suiker, om zo de stress even te verlichten.

Waarom faalangsttraining werkt

Bij een faalangsttraining proberen we inzicht te krijgen in deze negatieve gedachten en gevoelens. Door de gedachten te veranderen en reëler te maken kan uw kind de angst leren beheersen.

Het gevoel wat achter de angst zit, kan weggenomen worden door faalangsttraining. Waardoor de faalangst bij uw kind afneemt. Daarnaast leren we ze bij de training ontspanningstechnieken.

Tegenwoordig kunnen leraren weinig persoonlijke aandacht geven aan hun leerlingen door de te volle klassen. Dat vinden wij erg jammer, want met extra hulp, kunnen de prestaties en het zelfvertrouwen van uw kind snel vergroot worden. Wij geven dat extra zetje wél. Lees meer over hoe wij faalangtstraining geven aan kinderen op zowel basis- als middelbare school niveau.

Meer lezen:

Bijles voor kinderen: Er is niet één soort bijles

Cito training rekenen en spelling

Leren sneller te lezen: Zo doe je dat