Wat is faalangsttraining?

In de hoofden van kinderen met faalangst dwalen allerlei negatieve en irreële gedachten rond. Dit leidt tot gevoelens van tekortschieten, waardeloosheid en angst. Bij een faalangsttraining proberen we inzicht te krijgen in deze negatieve gedachten en gevoelens. Door de gedachten te veranderen en reëler te maken kan uw kind de angst leren beheersen.

Het gevoel wat achter de angst zit, kan weggenomen worden door faalangsttraining. Waardoor de faalangst bij uw kind afneemt. Daarnaast leren we ze bij de training ontspanningstechnieken.

Hoe ontstaat faalangst

Een belangrijke rol bij het wel of niet ontplooien van faalangst zijn de ervaringen van het kind. Kinderen met leerproblemen, zoals dyslexie, ADHD of beelddenkers, hebben dan ook een grotere kans op het ontwikkelen van faalangst. Maar ook bij kinderen met visuele disfunctie (geen goede samenwerking van de ogen) kan faalangst ontstaan. En kinderen die zich willen meten aan een broer of zus zijn vaak ook gevoeliger voor het ontwikkelen van faalangst.

Hoewel natuurlijk het ene kind nu eenmaal gevoeliger is voor het ontwikkelen van faalangst dan het andere. Het is belangrijk dat kinderen het gevoel krijgen dat ze gewaardeerd worden om wie ze zijn en niet om wat ze presteren. Hierdoor is er meer ruimte voor zelfvertrouwen en zal er een beter zelfbeeld ontstaan.

Faalangst komt op verschillende manieren voor en kan zich uiten door heel uiteenlopend gedrag. Kinderen kunnen zichzelf gaan overschreeuwen, de clown uithangen of overdreven de slappe lach krijgen. Maar ook juist door het niet durven stellen van vragen of het krijgen van een black out.

Faalangsttraining op de middelbare school

Op de middelbare school kan faalangst bijvoorbeeld tot uiting komen door het onderpresteren van een leerling. Omdat de angst bestaat om niet goed genoeg te presteren. De angst zorgt ervoor dat ze het liever niet proberen dan dat ze het verkeerd doen.

Zit uw kind in de eerste of tweede klas op de middelbare school en heeft hij of zij last van faalangst? Door een faalangsttraining te volgen bij Leren en Groeien kan uw kind leren omgaan met faalangst.

De gevolgen van beelddenken kind op oudere leeftijd

Andere leerlingen zullen door hun faalangst juist heel hard werken en onvoldoende afstand van hun schoolwerk nemen. Waardoor zij onvoldoende aan ontspanning toekomen. Zij zijn voortdurend bezig met hun prestaties en hebben altijd het gevoel dat het niet goed genoeg is.

Persoonlijke begeleiding

Tegenwoordig kunnen leraren weinig persoonlijke aandacht geven aan hun leerlingen door de te volle klassen. Dat vinden wij erg jammer, want met extra hulpkunnen de prestaties en het zelfvertrouwen van uw kind snel vergroot worden. Wij geven dat extra zetje wél:

Laat uw kind faalangsttraining volgen

Bent u benieuwd welke tarieven wij hanteren voor onze trainingen en onderzoeken? Neem dan een kijkje op onze tarievenpagina. Bekijk ook onze blogs voor meer informatie over onze leren leren methode. Meldt uw kind aan voor een faalangsttraining, dat kan een individuele training of groepstraining zijn. Net wat uw zoon of dochter prettiger vindt. Gelieve eerst meer informatie ontvangen over onze werkwijze? Neem dan gerust contact met ons op, wij beantwoorden graag uw vragen.

Bent u benieuwd welke tarieven wij hanteren voor onze trainingen en onderzoeken? Neem dan een kijkje op onze tarievenpagina. Bekijk ook onze blogs voor meer informatie over onze leren leren methode.

Mike weet nu veel beter hoe hij moet beginnen wanneer hij leerstof meekrijgt voor een toets. Waar hij eerder totaal in paniek schoot, weet hij nu dat hij rustig moet opbouwen en houdt hij altijd de leerkuil in zijn achterhoofd!
Sandra Jonkers – moeder Mike
Anne heeft een top spreekbeurt gehouden. Ze heeft zelf haar onderwerp gekozen en uitgewerkt. Zij vertelde alles op een natuurlijk manier, met leuke grapjes en volledig uit haar hoofd.
Liesbeth van der Leer – moeder Anne

Waarom Leren en Groeien?

Elk kind is anders, neem daarom contact met ons op voor een advies op maat