Is jouw kind een beelddenker? Dit is hoe beelddenkonderzoek werkt
Wanneer je ziet dat je kind zich anders ontwikkelt kan het zijn dat je kind een beelddenker is. Dit betekent dat je kind beter leert met een visueel leersysteem. Beelddenkonderzoek kan uitwijzen of dit het geval is. En dit kan helpen je kind beter en gemakkelijker te laten leren.
Beelddenkers leren liever met hun rechter hersenhelft
Wanneer je ongeveer vier jaar bent, ontwikkelt elk mens een duidelijke voorkeur voor ofwel het visuele leersysteem, ofwel het verbale leersysteem. Wanneer de voorkeur ligt bij het visuele leersysteem betekent dit dat de rechter hersenhelft het sterkst ontwikkelt is. Dit zijn de beelddenkers. Bij een verbale voorkeur, is de linkerhelft het sterkst. Dit noemen we de taaldenkers.
In het huidige schoolsysteem wordt veel les gegeven op een manier die bij taaldenkers past, waarbij beeldenkers het erg moeilijk hebben. Zij denken niet in oorzaak – gevolg, maar in het geheel. Ze leren niet door naar de antwoorden te kijken, maar naar hoe een ander het doet. Ze zijn heel goed in het leggen van verbanden, maar dat is moeilijk wanneer alle informatie in één keer gegeven wordt.
De gevolgen voor een onbewuste beelddenker
Krijgt jouw kind vaak te horen dat het niet goed oplet? Of dat het vaak in zijn eigen wereldje leeft? Misschien zeggen leerkrachten wel dat je kind een korte spanningsboog heeft. Dit kunnen allemaal gevolgen zijn van een beelddenkend kind dat niet herkent wordt. Wanneer een beelddenker te veel informatie tegelijk krijgt, slaat het even helemaal niks meer op. De persoon kan er zelfs hoofdpijn van krijgen, door de druk die het voelt. Door al die drukte in het hoofd, kan er soms gewoon even helemaal niks meer bij.
Bewustwording is een belangrijke stap om een kind dat leert door middel van beelddenken te helpen. Zowel jij, als de leerkracht, als jouw kind kunnen hier dan rekening mee houden. Beelddenkonderzoek is daarom een belangrijk hulpmiddel om erachter te komen of jouw kind een beelddenker is. Dit kan verduidelijking en rust bieden voor zowel jou als je kind.
Wil je meer weten over beelddenkonderzoek en of dit belangrijk is voor jouw kind? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag me je mee.