Cito of IEP? Het is bijna tijd voor de eindtoets!

Voor alle achtste groepers in Nederland is in zover: Tussen 15 april en 15 mei moeten de eindtoetsen gemaakt worden. Maar wat wordt er precies getest op de eindtoets? En is de Cito toets hetzelfde als de eindtoets? Hier nog even alle feiten op een rij.

Niet elke eindtoets is de Cito toets

Hoewel de Centrale Eindtoets, gemaakt door Cito, nog steeds de bekendste eindtoets is in Nederland, zijn er nog een aantal alternatieven die door sommige scholen gebruikt worden. Zo mag sinds 2016 ook de IEP toets als alternatief voor de Cito afgenomen worden. Waarbij het grootste verschil is dat bij IEP niet vergeleken wordt met andere kinderen, maar alleen met voorgaande prestaties. Maar ook ROUTE 8, AMN, CESAN en DIA zijn geaccepteerde eindtoetsen. In de praktijk wordt de Cito Centrale Eindtoets nog verreweg het vaakst ingezet door scholen.

Dit zijn de onderdelen van de (Cito) eindtoets

Nederlandse taal en rekenen zijn de enige verplichte onderdelen die met elke eindtoets (en dus ook de Cito toets) afgenomen hoeven te worden. Daarnaast kan een school er met de Cito toets ook voor kiezen om het onderdeel Wereldoriëntatie af te nemen. Dit is dus een facultatief onderdeel en niet verplicht voor scholen. Bij de Route 8 eindtoets is er het optionele onderdeel persoonlijk functioneren. 

Tips voor tijdens de eindtoets

Hoewel het in de maanden voorafgaand aan de eindtoets heel goed mogelijk is je kind te laten oefenen, is het niet verstandig om in de periode van de eindtoets zelf nog fanatiek aan de slag te gaan. Zorg juist voor afleiding rondom de toetsen om te kunnen ontspannen. Zet er niet te veel druk op en probeer je kind juist uit te leggen dat het niet goed of fout kan gaan en dat de juf of meester al weet wat je kind allemaal kan. Je kan je kind wel steunen door te zorgen dat het genoeg slaap krijgt, goed en voedzaam eet en genoeg positieve aandacht ontvangt. 

En onthoud: Tegenwoordig is het advies vanuit de docent bindend en kan er vanuit de eindtoets alleen nog maar naar boven worden bijgesteld. De eindtoets is hierdoor niet bepalend. Heeft je kind een slechte dag tijdens de eindtoets? Dan blijft het het advies van de school alsnog gewoon staan.